Västra Götalands län

Västra Götalands län ligger i sydvästra Sverige, längs med den norra och mellersta delen av västkusten. Mer specifikt omfattar länet hela Bohuslän, större delarna av Dalsland och Västergötland liksom Lindome socken i Halland och Södra Råda socken i Värmland. Västra Götalands län är ett relativt nytt län, då det bildades först år 1998 efter en sammanslagning av Göteborgs och Bohus län, Älvsborgs län och en stor del av Skaraborgs län.

Residensstaden i Västra Götalands län är Göteborg, som också är den största staden i länet. Här hittar man med andra ord länets kulturella, administrativa och ekonomiska centrum, vilket gör att många från hela länet (och utanför länet) flyttar till Göteborg för att studera, söka jobb eller bara komma närmare händelsernas centrum. Om du ska flytta till Göteborg, och behöver hjälp med att flytta in alla dina möbler och tillhörigheter i ditt nya hem, ska du kontakta en flyttfirma. Du hittar enkelt en flyttfirma i Göteborg på Rentandmove.se.251px-vastra_gotaland_vapen-svg

Göteborg hörde tidigare till det numera avskaffade länet Göteborgs och Bohus län. Detta län har en betydligt längre historia än det nuvarande Västra Götalands län, en historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1600-talet, då Bohuslän blev svenskt. Detta skedde, närmare bestämt, år 1658, i samband med freden i Roskilde. Bohuslän styrdes under det första årtiondet efter försvenskandet av en guvernör, men år 1680 bildades ett län med namnet Bohus län. Detta förenades snart med Göteborgs stad och de härader som lång kring staden, det vill säga Sävedals härad, Askims härad och Östra Hisings härad. Efter ytterligare två årtionden, år 1700, ändrades länets namn till Göteborgs och Bohus län, och i samband med detta blev också Göteborgs residensstad. Därefter förblev med andra ord Göteborgs och Bohusläns administrativa indelning densamma under närmare trehundra år, innan länet upplöstes den 31 december år 1997.

Idag är Västra Götalands län det näst största länet i Sverige sett till antal invånare, då det bor drygt 1,6 miljoner invånare i Västra Götalands län. Länet är även det län i Sverige med flest kommuner – hela 49 kommuner ingår i Västra Götalands län. Bland de största kommunerna kan nämnas Ulricehamn, Falköping, Mark, Svenljunga, Tanum och Borås.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *