Brandskydd genom tiderna

Elden har i alla år varit människans värsta fiende. Förr kunde en eld i ett spannmålsförråd innebära att hela årets mat plötsligt var borta. Idag får människor och företag alla sina tillhörigheter totalförstörda av bränder. Brandskydd har därför både varit viktigt genom historien och är det även än idag.

Brandskydd förr och nu

I dagens samhälle finns ett väl utvecklat brandskydd. Företag som Presto säkerställer till exempel brandskydd hos olika verksamheter. Men visste du att de brandskyddsregler vi följer idag faktiskt härstammar så långt bak i tiden som till medeltiden? Eftersom elden alltid har varit ett stort hot är också brandskyddslagarna mycket gamla. Trots det hittas ännu idag bristande brandskydd, till och med äldre kyrkor saknar tillräckligt brandskydd trots att de innehåller ovärderlig historia. Också nutida bostadshus har bristande brandskydd, något som egentligen är helt orimligt på grund av brandskyddets långa historia. Den frivilliga brandkåren bildades till exempel redan 1832 i Göteborg. Man kan med andra ord tycka att vi borde ha kommit längre när det gäller att skydda oss mot brand.

Som tur är har kunskapen inom brandskydd utvecklats avsevärt. Företag som Presto lägger till exempel stor energi på att skapa så brandsäkra miljöer som möjligt. Det kan då vara spännande att tänka på att mycket av den kunskap de använder härstammar från medeltiden.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *