Stockholms län

Stockholms län ligger i Östra Svealand, och har Stockholm som sin residensstad. Stockholms län ligger mellan Södermanlands och Upplands län, och består geografiskt av delar av både Södermanland och Uppland (landskapen, inte länen). Stockholms län består av hela 26 kommuner, vilket betyder att det är det län som har tredje flest antal kommuner i Sverige. Stockholms län toppar däremot listorna när det gäller befolkning, då länet är det mest befolkade i hela landet. Faktum är att 20 procent av Sveriges befolkning bor i Stockholms län. Idag bor drygt två miljoner människor i länet, vilket är en siffra som har uppnåtts efter en stadig ökning av befolkningen sedan 1800-talet. Vid 1800-talets början bodde endast knappt 200 000 människor i Stockholms län, men från och med slutet av samma århundrade började en kraftig befolkningsökning i länet, vilket sannolikt hänger ihop med den urbanisering som blev följden av den industriella revolutionen. Detta är en process som fortfarande pågår, då många flyttar till Stockholm för att söka jobb eller studera. Det är delvis den bakomliggande orsaken till den akuta bostadsbrist som för närvarande råder i huvudstaden och i de omkringliggande tätorterna.346px-stockholm_lan_vapen_b_ram-svg

Dessa siffror stämmer dock endast om man räknar in Stockholms stad i länet, vilket inte alltid har varit en självklarhet. Faktum är att Stockholms stad under lång tid bildade en egen administrativ enhet, och alltså inte ingick i länet trots att det var residensstaden i detsamma, en situation som var unik för Stockholm. Stockholms stad har dock varit en del av Stockholms stad sedan 1968, då de förenades.

Något som både Stockholms län och Stockholms stad är stolta över är att Stockholm har ett av världens renaste kranvatten. Det betyder inte bara att man kan dricka färskt och kallt vatten ur kranen utan att oroa sig för att behöva koka det eller filtrera det, utan också att man kan duscha i rent och varmt vatten, något som är långt ifrån en självklarhet i många delar av världen. Om du bor i Stockholm, och vill utnyttja stadens rena vatten maximalt genom att köpa en ny duschkabin, ska du gå in på Buildor.se. Där finns ett stort utbud av duschkabiner för alla smaker.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *