Västernorrlands län

Västernorrland ligger ganska precis mitt i landet och räknas till Mittsverigeregionen. Det ligger längst ut med kusten och har en fantastisk kustremsa. Härnösand är residensstad i Västernorrland och ligger vackert vid kusten. Havet går ända in i staden vilken ger den dess charm och vackra läge. Till ytan är länet det sjätte största i Sverige.

"The Tjorn Bridge in Sweden connects Stenungsund on mainland Sweden with the island Tjorn on the western coast of the country. The length is 664 m, the span width is 366 m, and the height above the water is 45 m.Inaugurated in 1981, the bridge was built in record time after its predecessor, the Almo Bridge, which had been inaugurated in June 1960, collapsed after the Tanker Star Clipper collided with it on 18 January 1980 in fog and darkness. Eight people died in 7 vehicles that plunged into the sea before the bridge could be closed. The base of the old bridge can just be seen on the far side.Adobe RGB 1998 profile."

Höga Kusten
Höga kusten ett av de absolut vackraste ställena i Sverige. Dess vackra natur som inte liknar något annat i Sverige har gjort sig känd på många sätt. Det som gör att folk kommer dit är bland annat att de kan vandra längst de vackra lederna som finns. Det finns nivåer för alla typer. Den lägsta nivån är en vanlig stig uppför berget. Där finns även en grotta som du kan klättra upp till via en stege. Grottan har i sig många olika berättelser, men den vanligaste är kanske hur piraterna satt och spanade utöver havet efter skepp de kunde plundra. Höga Kusten har världens snabbaste landhöjning och landet höjs med cirka en centimeter per år. Kommer man körandes med bil norrifrån så ser man ett blått neonsken längst upp på berget. Det skenet ska visa hur högt havsnivån har gått.

Surströmming
Västernorrland är även känt för sin
surströmming. Den karaktäristiska doften som sprider sig när en burk öppnas går inte att ta miste på. Som tur är smakar fisken inte som den luktar. Den smakar mest bara salt, men bäst gör den sig på en klämma. En surströmmingsklämma är en smörgås på hembakat tunnbröd smörad med Norrgott, mandelpotatis, surströmming och hackad lök. Till klämman serverar man en iskall öl. Det är ett halleluja-moment för en norrlänning.

Företagsamt folk
Det finns en hel del olika företag runt om i länet och lyckligtvis har de flesta inga problem med att få betalt av de som köper deras tjänster eller produkter. Skulle ett sådant problem uppstå att man måste göra indrivningar eller kanske en och annan
delgivning. Det finns dock gott om hjälp att få om något sådant skulle inträffa.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

mts_onepage