Republiken Jämtland

Jämtland är ett län och landskap som ligger i nordvästra Sverige. Östersund är den största staden och dessutom finns ett flertal kända skidorter. Åre är kanske den mest kända turistorten i Jämtland eftersom det anordnas internationella skidtävlingar. Jämtland är ett av Sveriges nyaste landskap och än i dag ser de sig som en republik. Den jämtländska vapenskölden föreställer en älg som blir attackerad av en hund och en falk. Hunden symboliserar Norge och falken Sverige. Jämtland har även en egen flagga som symboliserar skogarna, fjällen och himlen. I mitten finns ett sigill från 1274 som allmogen erhöll från den norske kungen.

Den jämtländska republiken hyllas

Eftersom Jämtland är en republik så har de givetvis en egen president. Sedan 1989 heter presidenten Ewert Ljusberg. Varje år under Storsjöyran hålls presidenttalet i sann republikansk anda. Talet hålls alltid under lördagsnatten klockan 12 och då är torget fullt av republikaner som ivrigt ropar sig hesa “Jamtland, Jamtland, jamt å ständut” och sedan avslutas det hela med Jämtlandssången. Jämtlandssången har anor från 1700-talet. Texten finns skriven både på “jamska” och svenska. Givetvis sjunger en sann republikan och äkta jämte den dialektala versionen. Det finns få landskap som är så patriotiska som den jämtländska. Det märks även på alla flaggor. Den jämtländska flaggan är en vanligare syn än den svenska.

Den jamska dialekten

Det finns flera olika jämtländska dialekter. Det går att säga att det i huvudsak finns fem stora huvudgrupper men i stort sett varje by har sin egen dialekt. Jämtska, eller jamska som de själva säger, är en blandning av fornsvenska, norska och norrländska. Vissa går så långt att de hävdar att jämtskan är ett eget språk. Bland de fem huvudinriktningarna finns flera likheter men även stora skillnader. Det finns väldigt många dialektala ord och det kan vara svårt för dem som inte pratar norrländska att hänga med. Flera kända verk har översatts till jamska av eldsjälar. Du kan numera både läsa Rydbergs “Tomten” och delar av Bibeln på jamska.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

mts_onepage