Suecia antiqua et hodierna

Suecia antiqua et hodierna eller på svenska, “Det forna och nuvarande Sverige” är ett topografiskt kartverk från Sveriges storhetstid på 1600-talet. Till största delen utfördes verket av Erik Dahlberg och staten bekostade arbetet. Från början var tanken att verket enbart skulle användas som gåva till prominenta gäster, men det gavs ut i flera omgångar och såldes även till allmänheten. Boken innehåller koppargravyrer över svenska städer och slott samt även vissa platser i vad som i dag är östra Finland, som då tillhörde Sverige. Det tog mer än 50 år innan verket var klart, mycket på grund av kriget mot Danmark och Dahlberg dog 13 år innan första utgivningen 1716.

Avbildade dåtidens Sverige

Du kan se hur de svenska städerna såg ut för 400 år sedan och som sagt några, idag finska, städer och slott om du bläddrar i verket. Eller inte riktigt, för dels ritade Dahlberg in planerade ändringar i stadsbilden eller på byggnaderna, ändringar som sedan kanske inte blev av. Dels är bilderna inte skalenliga och de byggnader som ansågs viktiga fick en större storlek och en mera framträdande roll. Detta ansågs dock, på den tiden, inte vara av någon mera avgörande betydelse. Det var kanske inte heller den exakta avbildningen man var ute efter, utan snarare att förmedla en känsla.

I dag har verket ett högt pris

Verket gavs som sagt ut i flera nytryck, det första 1856 och det senaste 1985. Samtliga gånger med nyskrivna bildtexter. På 1960-talet gavs även Erik Dahlbergs originalteckningar, som legat till grund för koppartrycken ut i bokform. Om du skulle råka äga en av originalutgåvorna av Suecia antiqua et hodierna sitter du på en liten bokskatt. En av dessa, del 1 till 3 och i två volymer ropades ut på Bukowskis auktioner för några år sedan. Utropspriset var satt till 15 000 till 20 000 svenska kronor och slutpriset blev 102 900 kronor. Det kanske kan vara idé att titta igenom bokhyllan.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

mts_onepage